Saturday, May 21, 2016

Ψητό ραβέντι με βανίλια και κρέμα ρικότας με μέλι σε φρυγανισμένο ψωμί

Το ραβέντι το ανακάλυψα εδώ στην Ολλανδία, πριν τέσσερα περίπου χρόνια, και από την πρώτη φορά που το γεύτηκα, κατάλαβα πως είναι κάτι το ξεχωριστό.




Είναι πλέον από εκείνα τα λαχανικά που ανυπομονώ κάθε άνοιξη να δω στους πάγκους των λαϊκών αγορών και να φτιάξω με αυτό κάθε λογής αλμυρά και γλυκά πιάτα. Είναι η καινούρια μου ανοιξιάτικη παράδοση που λατρεύω.




Την περασμένη εβδομάδα γύρισα στο σπίτι με μια τεράστια σακούλα γεμάτη ραβέντι, ίσως περισσότερο από όσο χρειαζόμουν, αλλά η ποσότητα δεν με πτόησε. Ήξερα ακριβώς τί ήθελα να κάνω με αυτό. Είχα σκοπό να φτιάξω μαρμελάδα, τουρσί, να το ψήσω στο φούρνο και άλλα πολλά. Ναι, είχα σχέδια. Μερικά από αυτά υλοποιήθηκαν, άλλα όχι, αλλά το σίγουρο είναι πως η ακόρεστη όρεξή μου για το μοναδικό αυτό λαχανικό ικανοποιήθηκε και με το παραπάνω.




Σκοπεύω να μοιραστώ μαζί σας τρεις από τους τρόπους με τους οποίους το μαγείρεψα. Αυτός εδώ είναι ο πρώτος και ο πιο απλός απ’ τους τρεις. Όχι πως οι άλλοι είναι δύσκολοι ή περίπλοκοι, αλλά αυτός είναι ίσως ο πιο εύκολος και γρήγορος.




Ραβέντι ψητό στο φούρνο με βανίλια, λίγο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και ζάχαρη. Μαλακό, ζουμερό, με εκείνη τη γλυκιά και συνάμα ξινή γεύση που είναι τόσο μοναδική και χαρακτηριστική του λαχανικού αυτού και που ταιριάζει με ποικίλα γλυκά όπως πανακότα, παγωτό, ακόμα και με λίγο σκέτο στραγγιστό γιαούρτι.




Αυτό με το οποίο επέλεξα να το ταιριάξω ήταν ένα μαύρο, πολύσπορο, φρυγανισμένο και τραγανό ψωμί και ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα φρέσκιας ρικότας, στραγγιστού γιαουρτιού και θυμαρίσιου μελιού. Η κρέμα ήταν πλούσια και λίγο αψιά, με την ήπια γλύκα του μελιού να ξεπροβάλλει σε κάθε μπουκιά, ενώ το ραβέντι στην κορυφή με τους ροζ χυμούς του, διάστικτους από τη φρέσκια βανίλια, το έκανε ακόμα πιο ακαταμάχητο και καταλήξαμε έτσι να το φάμε όλο την ίδια μέρα.




Είναι ένα ελαφρύ και άκρως ανοιξιάτικο γλυκό, ενώ είναι αρκετά αναζωογονητικό και ανάλαφρο ώστε να σερβιριστεί και για πρωινό. Συνολικά, οι γεύσεις του είναι ισορροπημένες και είναι όσο γλυκό πρέπει ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί επιδόρπιο.









Ψητό ραβέντι με βανίλια και κρέμα ρικότας με μέλι σε φρυγανισμένο ψωμί

Χρησιμοποιήστε ένα μαύρο ψωμί και κατά προτίμηση με πικρούτσικη γεύση όπως σικάλεως ή spelt ολικής άλεσης που θα συμπληρώσει τις γεύσεις του ραβεντιού και της ρικότας.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ρικότα με ανθότυρο.

Αν δεν γνωρίζετε τί ακριβώς είναι το ραβέντι, δείτε σε αυτή μου την ανάρτηση περισσότερες πληροφορίες όπως και μια συνταγή για παγωτό ραβέντι με τζίντζερ crumble.




Μερίδες: 7-8

Υλικά

για το ραβέντι
300 γρ. ραβέντι (χωρίς φύλλα)
1½ κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο
2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη

για την κρέμα ρικότας
200 γρ. φρέσκια ρικότα
80 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
2 κουταλάκια γλυκού θυμαρίσιο μέλι

7-8 φέτες μαύρο ψωμί

Ειδικά εργαλεία: ταψί, λαδόκολλα


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Απλώστε στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού ένα κομμάτι λαδόκολλα.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, ανακατέψτε το χυμό πορτοκαλιού με τα σποράκια βανίλιας.

Ξεπλύντε το ραβέντι καλά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Καθαρίστε τις δυο άκρες του ραβεντιού και κόψτε το σε κομμάτια μήκους περίπου 7 εκ. Τοποθετήστε το μέσα στο μπωλ με το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφεί από το μείγμα.
Αδειάστε το ραβέντι στο ταψί σε μια στρώση και φροντίστε να ρίξετε κι όλο το χυμό και τα σποράκια βανίλιας.

Πασπαλίστε με τη ζάχαρη από πάνω και τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου.
Ψήστε το ραβέντι για 10-11 λεπτά μέχρι μόλις να έχει ψηθεί και μαλακώσει. Ελέγξτε το στα 10 λεπτά εισχωρώντας τη μύτη ενός μαχαιριού σε ένα κομμάτι. Αν εισχωρεί χωρίς αντίσταση, είναι έτοιμο.

Μπορείτε να ψήσετε το ψωμί στο φούρνο ή σε φρυγανιέρα. Εγώ προτιμώ να το ψήνω στο φούρνο αφού ούτως ή άλλως είναι σε λειτουργία. Απλώστε τις φέτες ψωμιού σ’ ένα ταψί και ψήστε τες για 5-7 λεπτά στο πάνω ράφι του φούρνου (ενώ ψήνεται το ραβέντι), μέχρι να γίνουν αρκετά τραγανές. Αφήστε τες να κρυώσουν εντελώς πριν συναρμολογήσετε το γλυκό.

Εντωμεταξύ, σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τη ρικότα, το γιαούρτι και το μέλι κι ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Για να σερβίρετε, ακουμπήστε τις κρύες πια φέτες ψωμιού σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, απλώστε από πάνω το μείγμα ρικότας και προσθέστε στην κορυφή μερικά κομμάτια ψητού ραβεντιού. Περιχύστε με λίγο ζουμί από το ραβέντι και απολαύστε!




2 comments:

  1. στην ιταλια δεν ειναι τοσο ευκολο να το βρεις, στο μιλανο παντως βρισκεται σχετικα ευκολα. οι ιταλοι ομως το γνωριζουν καλα χαρι σε ενα amaro, το rabarbaro zucca που ιδρυθηκε στο μιλανο το 1845 και εκανε μεγαλη θραυση στο παρελθον, τωρα εχει λιγο παραγκωνιστει.
    δεν ηξερα οτι στην ελλαδα το λενε ραβεντι.
    μπραβο σου για την αναρτηση.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

      Delete